Voegtypes

Bookmark and Share

Er zijn verschillende soorten voegen. Elk voegtype heeft vanzelfsprekend zijn eigen manier van aanbrengen maar ook van de samenstelling van de voegspecie. Bij de aanmaak van de specie moet met het voegtype rekening gehouden worden.

Platvol gladde voeg
Veel voorkomend voegtype. Laat de voeg opgaan in de gevel en geeft een vlak en strak gevelbeeld.

Platvol geborstelde of gekamde voeg
Doormiddel van een borstel of een kam wordt er in de voeg een bepaalde textuur aangebracht. Het is een wat ruwere voeg die de gevel een ‘oudere’ uitstraling kan geven. Meestal de goedkoopste voeg maar ook het minst duurzaam.

Holle voeg
Is een weinig gebruikt voegtype. Het zorgt voor een lichtschaduw effect en kan gelijk of iets verdiept aangebracht worden.

Geknipte voeg
De knipvoeg lijkt op de snijvoeg maar steekt iets buiten de bakstenen uit. Dit maakt het voegtype een zeer arbeidsintensieve voeg maar geeft de gevel een statig uiterlijk.

Gesneden voeg
Een snijvoeg ligt gelijkt met de gevel en wordt aan de onder- en bovenzijde iets afgesneden. De snijvoeg levert een ingetogen resultaat en is uitstekend van toepassing bij oudere panden waarbij het monumentale behoud voorop staat.

Schaduwvoeg
De voeg wordt gedeeltelijk, aan de bovenkant, terugliggend aangebracht onder een naar buitenliggende hoek van 45°. Minder duurzaam omdat de kans op vervuiling groter wordt doordat het vlak van de voeg achterover helt. Geeft bij direct zonlicht de gevel een bijzondere uitstraling.

Bol geklopte voeg
Weinig gebruikt voegtype. Geeft een rustieke uistraling aan de muur maar geeft smetgevaar op de gevelstenen.

Iets teruggehouden voeg
Veel gebruikt voegtype, de voeg ligt een paar mm dieper dan de gevelsteen. De vorm van de gevelsteen wordt hierdoor licht geaccentueerd.

Verdiepte voeg
De voeg wordt geheel terugliggend aangebracht. Geeft een duidelijke schaduwwerking waardoor de gevelsteen geaccentueerd wordt.